Binaların yıkımı konusunda karar 18.03.2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Madde 19’da yıkım işleminin hangi usul ve esaslar dahilinde yapılacağı belirtilmiştir. Binanın yıkım tekniği belirlendikten ve böylece yıkım işlemi tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak olan atıkların bertaraf edilmesi de önem arz etmektedir. İstanbul bina yıkım aşaması tamamlandıktan sonra yönetmeliğe göre dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. İşte o yönetmelik..
İstanbul Bina Yıkım Yönetmeliği
- Yıkım sonrası en önemli konu geri dönüşümü olan maddelerdir. Kentsel dönüşüm projelerinde kente düzenli alanların kazandırılması esas alınırken, aynı zamanda atıkların geri dönüşümünün yapılmasına da dikkat edilmektedir. Bu sebeple hafriyatın incelenmesi ve geri dönüşümü olan maddelerin dönüşüm için uygun noktalara götürülmesi esastır.
- Duvar kaplama malzemesi, kapı, pencere gibi maddelerin geri dönüşümü mümkün olduğundan dolayı yıkım alanından tek tek toplanması gerekir.
- Geri dönüşümü olan maddelerin yanı sıra bir de insan sağlığına ve çevreye zarar veren maddeler de yıkım alanlarında bulunmaktadır. Ağır metal içeren malzemeler, florasan lambalar, civa, boya, asit bir an evvel bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Hatta yıkım olmadan evvel mümkünse bunlar seçilmelidir ve hepsi cinsine göre ayrı ayrı yerleştirilmektedir.
- Şayet asbest adı verilen malzemeler yapıda kullanılmış ise bu durumda Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan yönetmelik baz alınır.
- Şayet yıkımda hidrolik olan ekipmanlar kullanılacak ise bu durumda beton yapıların kesilmesi ve ufak parçalara ayrılması gerekir.
- Binaların dış cephelerinin yok edilmemesi, ayrıca çevrenin toz emisyonu bakımından zarar görmemesi adına toz tutucu malzemeler ile sarılması da yine yönetmelikte yer alan önemli hususlardan bir tanesidir.
İstanbul bina yıkım esnasında dikkat edilecek olan kriterler yönetmelikte bu şekilde ele alınmaktadır. Ayrıca geri dönüşümü olan maddelerin geri kazanım tesislerine gönderilmesi amacı ile gerekli belgeler ile izin almak da gerekmektedir. Geri dönüşüme gönderilen maddeler dolgu malzemesi, spor tesis, kaldırım, yürüyüş yolu, otopark, yol, kanalizasyon borusu vb. amaçlar için kullanılmaktadır. Yönetmelik dahilinde Mert Hafriyat olarak yapacağınız yıkım işlemleri ile aslında sadece çevreye değil, kamuya ve ülkemiz vatandaşlarına da yarar sağlamış olursunuz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!